Web Analytics Made Easy - Statcounter

۱۳۳ باب مسجد در فارس و ۴۱ کانون فرهنگی هنری مساجد استان فارس به نام و یا القاب مطهر امام حسین (ع) مزین هستند.

خبرگزاری شبستان - شیراز:

حضرت حسین بن علی (ع) در سوم شعبان سال چهارم هجری قمری در مدینه منوره متولد شدند، ایشان فرزند دوم حضرت امیرالمومنین علی (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) بودند، کنیه ایشان «اباعبدالله» است و در بین شیعیان به «سیدالشهدا» معروف هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این امام همام بعد از امام حسن مجتبی (ع) به مدت 10 سال زعامت شیعیان را بر عهده داشتند، در زمان تولد ایشان حضرت رسول اکرم (ص)، موضوع شهادت ایشان و نحوه آن را مطرح کردند.

حضرت رسول (ص) ایشان و امام حسن مجتبی (ع) را بسیار دوست داشتند و این 2 امام عزیز را «سید جوانان اهل بهشت» خواندند، در فضلیت امام حسین (ع) همین بس که حضرت رسول (ص) ایشان «کشتی نجات و چراغ هدایت» عنوان کردند.

ایشان در زمان امامت امیرالمومنین علی (ع) در کنار امام اول شیعیان جهان حضور داشتند و جنگ های مختلفی نظیر «صفین» و «نهروان» حضور شرکت کردند.

برخی منابع تاریخی می گویند: در زمان ولادت امام حسین (ع)، فرشته ای به نام «فُطرس» با رساندن خود به گهواره ایشان و تبرک جستن از این مولود عزیز، بال های خود را بازیافت و توانست به عرش برود.

فرزندان ایشان حضرت امام علی بن حسین (ع)، حضرت علی اکبر (ع)، حضرت علی اصغر (ع)، حضرت سکینه (س) و حضرت رقیه (س) هستند که تمام این عزیزان در واقعه عاشورا حضور داشتند و برخی در این واقعه به شهادت رسیدند و برخی هم مدتی بعد به شهادت رسیدند و یا وفات کردند، برخی منابع تاریخی می گویند یکی از همسران ایشان ایرانی است و این بانوی بزرگ «شهربانو» دختر «یزدگرد سوم» پادشاه ساسانی است و از این رو امام سجاد (ع) از یک سو ایرانی محسوب می شوند، البته برخی منابع هم این موضوع را رد می کنند، ایشان همسران دیگری همچون حضرت «رباب (س)» هم داشتند که در واقعه کربلا حضور داشت.

این امام همام (ع)، در زمان حکومت معاویه (لعنت الله علیه) به موضوعاتی همچون شهادت «حُجر بن عُدی (س)» و ولایتعهدی «یزید بن معاویه (لعنت الله علیهما)» اعتراض شدید کردند، ایشان در موضوع صلح با معاویه که در زمان امام حسن مجتبی (ع) روی داد، همراه برادر و تا زمان هلاکت معاویه هم بر این پیمان وفادار بودند، پس از به حکومت رسیدن یزید، ایشان از بیعت با این فرد سفاک، سر باز زدند و در 28 رجب سال 60 قمری مدینه را به سوی مکه ترک کردند چرا که ایشان حکومت یزید را مشروع نمی دانستند، پس از چهار ماه حضور در مکه مکرمه با دریافت نامه های زیادی که از اهالی کوفه دریافت کردند، برخی منابع تاریخی تعداد این نامه ها را بیش از 12 هزار تا 30 هزار نامه عنوان کردند پس از این ایشان، «مسلم بن عقیل (علیهما السلام)» را به عنوان سفیر به کوفه اعزام کردند پس از مطلع شدن از وفاداری کوفیان حج را نیمه کاره رها کردند و به سوی کوفه رفتند اما کوفیان با ارعاب و تطمیع «عبیدالله بن زیاد (لعنت الله علیه)»، سفیر امام (ع) را رها کردند و باعث شهادت ایشان شدند، پس از این اتفاقات  مختلفی روی داد و برخی یاران ایشان خود را به امام (ع) رساندند و در روز عاشورا در رکاب حضرت به فوض عظیم شهادت نائل آمدند.

پس از آن حرم مطهر ایشان و یاران باوفایشان نظیر حضرت عباس (ع) در کربلای معلی مامن و ملجا عاشقان به حضرت سیدالشهدا (ع) شد.

یکی از مهمترین دعاهایی که از ایشان برای ما به یادگار مانده، دعا «عرفه» است که ایشان در روز عرفه قرائت فرمودند.

 

دُر کلام امام حسین (ع)

 

«مَاذَا وَجَدَ مَنْ فَقَدَكَ وَ مَا الّذِى فَقَدَ مَنْ وَجَدَكَ؟».

«پروردگارا! آن كه تو را نيافت، چه يافت و آن كه تو را يافت، چه از دست داد؟» (بحار الانوار، ج ۹۵ ص ۲۲6 ح۳)

 

«إِنّ قَوْماً عَبَدُوا اللّهَ رَغْبَةً فَتِلْكَ عِبَادَةُ التّجّارِ وَ إِنّ قَوْمَاً عَبَدُوا اللّهَ رَهْبَةً فَتِلْكَ عِبَادَةُ الْعَبِيدِ وَ إِنّ قَوْمَاً عَبَدُوا اللّهَ شُكْراً فَتِلْكَ عِبَادَةُ الاَحْرَارِ وَ هِىَ اَفْضَلُ الْعِبَادَةِ».

«گروهى خدا را از روى ميل به بهشت عبادت مى‏كنند، كه اين عبادت تجارت‏كنندگان است و گروهى خدا را از ترس دوزخ مى‏پرستند و اين عبادت بردگان است، و گروهى خدا را به سبب شايستگى مى‏پرستند، و اين عبادت آزادگان است كه برترين عبادت است». (تحف العقول، ص ۲۷۹ ح۴)

 

«لَقَدْ خَابَ مَنْ رَضِىَ دُونَكَ بَدَلاً».

«هركس به غير تو (خدا) دل ببندد، زيان كرده است». (بحار الانوار، ج ۹۵ ص ۲۱6 ح۳)

 

«إِنّ حُبّنَا لَتُسَاقِطُ الذّنُوبَ كَمَا تُسَاقِطُ الرّيحُ الْوَرَقَ».

«محبّت ما اهل بيت سبب ريزش گناهان است، چنان‏كه باد، برگ درختان را مى‏ريزد» (حياة الامام الحسين، ج ۱ ص۱۵6)

 

«مَنْ اَحَبّنَا كَانَ مِنّا اَهْلَ الْبَيتِ».

«كسى كه ما را دوست بدارد، از ما اهل بيت است» (نزهة النّاظر و تنبيه الخاطر، ص ۸۵ ح ۱۹)

 

«لَوْ اَدْرَكْتُهُ لَخَدَمْتُهُ اَيّامَ حَيَاتِى».

«اگر زمان حضرت مهدى را درك مى‏كردم، تمام عمر خدمتگزارش بودم» (عقد الدّرر، ص‏۱6۰)

 

«إِنّ شِيعَتَنَا مَنْ سَلِمَتْ قُلُوبُهمْ مِنْ كُلّ غِشّ وَغَلّ وَدَغَلٍ».

«شيعه ما كسى است كه دلش از هرگونه خيانت و نيرنگ و مكرى پاك است» (بحار الانوار، ج 6۵ ص ۱۵6 ح ۱۰)

 

«مَنْ زَارَنِى بَعْدَ مَوْتِى زُرْتُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ لَوْ لَمْ يَكُنْ إِلا فِى النّارِ لاَخْرَجْتُهُ».

امام حسين (ع) فرمود: «هركه مرا پس از مرگم، زيارت كند، روز قيامت زيارتش مى‏ كنم و اگر در آتش هم باشد، او را بيرون مى‏ آورم». (المنتخب للطريحى، ص 6۹)

 

«اَنَا قَتِيلُ الْعَبْرَةِ، لا يَذْكُرُنِى مُؤْمِنٌ إِلا بَكَى».

«من كشته اشكهايم، مؤمنى مرا ياد نكند، مگر آن‏كه به گريه مى‏افتد» (كامل الزيارات، ص ۱۱۷ ح 6)

 

«اَلْخُلْقُ الْحَسَنُ عِبَادَةٌ وَ الصّمْتُ زَيْنٌ».

«خوش‏خويى، عبادت است و سكوت، زينت» (تاريخ اليعقوبى، ج ۲ ص۲6۴)

 

«لاَ تَقُولُوا بِاَلْسِنَتِكُمْ مَا يَنْقُصُ عَنْ قَدْرِكُمْ».

«چيزى كه از ارزشتان بكاهد، بر زبان جارى نكنيد» (جلاء العيون، ج ۲ ص ۲۰۵)

 

«لَوْلاَ ثَلاَثَةٌ مَا وَضَعَ ابْنُ آدَمَ رَأسَهُ لِشَىْ‏ءٍ اَلْفَقْرُ وَ الْمَرَضُ وَ الْمَوتُ».

«اگر سه چيز نبود، آدمى سرش را در برابر هيچ چيز فرود نمى‏ آورد؛ تنگ‏دستى، بيمارى و مرگ» (نزهة الناظر و تنبيه الخاطر، ص ۸۵ ح۴)

 

«إِيّاك اَنْ تَكُونَ مِمّنْ يَخَافُ عَلَى الْعِبَادِ مِنْ ذُنُوبِهِمْ وَيَاْمَنُ الْعُقُوبَةَ مِنْ ذَنْبِهِ».

 

«مبادا از كسانى باشى كه از گناه ديگران بيمناكند، و از كيفر گناه خود آسوده خاطرند». (تحف العقول، ص۲۷۳)

 

«مَنْ نَفّسَ كُرْبَةَ مُؤْمِنٍ فَرّجَ اللّهُ عَنْهُ كُرَبَ الدّنيَا وَ الاخِرَةِ».

«هركه گرفتارى مؤمنى را برطرف كند، خداوند گرفتاريهاى دنيا و آخرتش را برطرف مى‏كند» (بحار الانوار، ج ۷۵ ص ۱۲۲ ح۵)

 

«مَوْتٌ فِى عِزّ خَيْرٌ مِنْ حَيَاةٍ فِى ذُلّ».

«مرگ با عزت برتر از زندگى با ذلّت است» (بحار الانوار، ج ۴۴ ص ۱۹۲ ح۴)

 

«مَا كُنّا نَعْرِفُ الْمُنَافِقِينَ عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللّهِ (ص) إِلا بِبُغْضِهِمْ عَلِيّاً وَ وُلْدَهُ».

«ما در عهد رسول خدا (ص) منافقان را نمى‏شناختيم، جز در دشمنى آنها با على و اولادش». (عيون أخبار الرّضا، ج ۲ ص ۷۲ ص۳۰۵)

 

«مَنْ حَاوَلَ اَمْراً بِمَعْصِيَةِ اللّهِ كَانَ اَفْوَتَ لِمَا يَرْجُوا وَ اَسْرَعَ لِمَا يَحْذَرُ».

امام حسين (ع) فرمود: «كسى كه با نيرنگ و معصيت خدا، در پى به‏دست آوردن چيزى رود، كمتر به آنچه اميد دارد مى‏رسد و زودتر به آنچه مى‏ترسد، دچار مى‏شود» (بحار الانوار، ج ۷۵ ص ۱۲ ح۱۹)

 

حجت الاسلام «یوسف سلمان زاده»، رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان فارس در رابطه با تعداد مساجد مزین به نام و یا القاب امام حسین (ع)، گفت: 133 باب مسجد در فارس به نام و یا القاب مطهر حضرت امام حسین (ع) مزین هستند که 19 باب مسجد آن در شیراز قرار دارد.

حجت الاسلام «حسین امیدی»، در رابطه با تعداد کانون های فرهنگی هنری مساجد مزین به نام و یا القاب امام حسین (ع) هم گفت: 41 باب کانون فرهنگی هنری مساجد در استان فارس به نام و یا القاب حضرت امام حسین (ع) مزین هستند و از این تعداد 6 کانون فرهنگی هنری مساجد در شیراز قرار دارند، البته برخی کانون ها اسامی خود را با مشتقاتی از نام حضرت گرفته اند که پسوند «محبین» و یا «انوار» دارند.

مدیر ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد فارس اضافه کرد: 102 باب مسجد در استان فارس به نام و یا القاب ایشان مزین است که میزبان کانون های فرهنگی هنری مساجد هستند که 16 باب آن در شیراز قرار دارد.

 

گزارش: محسن تورع

پایان پیام/130

منبع: شبستان

کلیدواژه: حضرت اباعبدالله الحسين ع روز پاسدار حضرت اباعبدالله حضرت سیدالشهدا ع امام حسین امام حسین ع کربلای معلی کانون های مساجد فارس کربلا شیراز فرهنگی هنری مساجد بحار الانوار باب مسجد برخی منابع استان فارس امام حسین ع ب اد ة ر امام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۵۰۸۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجربه زیستی از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد/ بستری برای رشد و تعالی خانواده

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مساجد به عنوان‌مهمترین پایگاه اسلامی در جامعه است و نقش مهمی در آموزش، تربیت و ایجاد نزدیکی بین مسلمانان دارند.لازم به ذکر است که همواره در روایات از مساجد به بزرگی یاد شده است و یکی ازرسالت های پیامبر اکرم (ص) پس از دریافت وحی الهی و رسانیدن آن به مردم، ایجاد پایگاهی به نام مسجد بود تا مکانی برای عبادت و تشکیل اجتماعات اسلامی و مردمی باشد. بعد از آن بود که مسلمانان در نماز جماعت که در مساجد برگزار می شد، روح تربیت ونشاط را در جامعه به وضوح مشاهده کردند.

الهه یداللهی (دکتری روان‌شناسی سلامت، دانشگاه تهران) و محبوبه سعیدی (دکتری مهندسی صنایع، دانشگاه علوم و تحقیقات تهران) در مقاله‌ای با عنوان «تجربه زیستی‌ از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد؛ بستری برای رشد و تعالی خانواده و ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی محلات» به این موضوع اشاره می‌کند که جذب کودکان و نوجوانان به مسجد افتخار برای فعالان این عرصه است.

* موانع جذب جوانان و نوجوانان به مسجد

در این پژوهش آمده است که از جمله موانع جذب نوجوانان و جوانان به مسجد و دوری از مکان‌ها و مراکز دینی که مهم‌ترین دلیل بی‌علاقگی به امور مذهبی و انحراف در بین آنها است نداشتن جهان‌بینی مطلوب و فقدان بینش صحیح در این موضوع است.

در ادامه آمده است که بعد از جنگ تحمیلی به خاطر نبود برنامه ریزی درست و بی اعتنایی به مسجد در جذب جوانان ضعیف عمل کرده است. امروزه با تغییر نیازهای نسل جوان و تحول روحیات آن‌ها، نقش بارز مسجد به عنوان کانون تربیت دینی جوانان به روشنی مشخص می گردد. یک نوجوان در قرن بیست و یکم با بحران هویت دینی و فرهنگی روبرو می‌شود و با هجمه فرهنگی بیگانگان دست و پنجه نرم می کند. 

این پژوهشگر می‌نویسد مسجد می‌تواند به روح پرسشگر و کنجکاو جوان پاسخی درخور و متناسب با نیازهایش بدهد و الگوی درستی از دین و فرهنگ ایرانی-اسلامی به او معرفی کند.

* تاثیر محل احداث مساجد بر گرایش جوانان به آن

در ادامه باید گفت مسوولان باید درساخت مساجد تا حد زیادی مداخله کنند و انتخاب محل احداث نقشه ی مورد نظر، امکانات و فضای سبز آن و ... باید اصولی و فکرشده باشد و احداث مسجد در کوچه و پس کوچه ها و با مساحت کم یکی از موارد سوت و کوری آن است و رغبتی در دل جوانان ایجاد نخواهد کرد. مسجد و نمازخانه باید احساسات و خاطره های زیبا و به یاد ماندنی را برای همه به ویژه نوجوانان و جوانان تداعی کند.

باید تدابیری اندیشیده شود که نوجوانان و جوانان، مسجد را محل آرامش‌بخش بدانند تا با انگیزه و علاقه به آن روی آورند

در این راستا باید تدابیری اندیشیده شود که نوجوانان و جوانان، مسجد را محل آرامش‌بخش بدانند تا با انگیزه و علاقه به آن روی آورند. استفاده از  معماری زیبای سنتی ایرانی-اسلامی نیز در فضای مساجد با توجه به روحیه زیباپسند جوانان می تواند احساسات و خاطرات خوشایند را در نوجوانان و جوانان زنده کند و این خود باعث جذب جوانان به سوی مسجد است.

* تاثیر حضور مادران در مساجد و علاقه‌مندی نوجوانان

در این پژوهش آمده است که حضور مادران در مساجد باعث انس فرزندان با مسجد است. این عمل مادران به شکل عملی نشان‌دهنده محوریت دین و اهمیت اجتماعات دینی در زندگی است.

شهید مطهری در این زمینه می نویسد: «بچه را باید در محیط مشوّق‏ نماز خواندن برد. به تجربه ثابت شده است که اگر بچه به مسجد نرود، اگر در جمع نباشد و نماز خواندن جمع را نبیند، به این کار تشویق نمی‌‏شود، چون اصلًا حضور در جمع مشوّق انسان است. آدم بزرگ هم‏ وقتى خودش را در جمع اهل عبادت می‌بیند، روح عبادت بیشترى پیدا مى‏‌کند، بچه که دیگر بیشتر تحت تأثیر است. متأسفانه کم رفتن ما به مساجد و معابد و مجالس دینى و اینکه بچه‌‏ها کمتر در مجالس مذهبى شرکت مى‏‌کنند، سبب مى‌‏شود که اینها از ابتدا رغبت به عبادت پیدا نکنند.»

یدالهی و سعیدی در این مقاله از رویکرد پدیدارشناسی استفاده کرده‌اند تا روشن شود که درک و برداشتِ مادران دربار رضایت‌مندی از استفاده از فضای کار اشتراکی مادر و کودک در مساجد چقدر است و تا چه اندازه موفق شده است بستری برای رشد و تعالی خانواده و ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی محلات با حضور در مساجد است.

* بهترین راه برای حضور مادران و کودکان در مساجد

این گزارش مطرح می‌کند که بهترین راه برای حضور مادران و کودکان این است که خود مسجد نگهداری کودکان در ساعات اقامه نماز را به عهده بگیرد و از تمام ظرفیت خود برای فراهم شدن شرایط این حضور استفاده کند. بهترین روش این است که در ساخت مساجد  فضای بازی و آرامش برای کودکان در نظر گرفته شود.

این گزارش ادامه می‌دهد که با اختصاص دادن بخشی از مساجد به کودکان و مدیریت آن بستر مناسب و جذابی برای مادران و کودکان فراهم خواهد شد و در راستای این مهم بعدها در سن‌های بالاتر نیز با مشارکت نوجوانان و جوانان در مساجد روبرو خواهیم شد.  

بدین‌ترتیب نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که برقراری فضاهای کار اشتراکی مادر و کودک در مساجد به بهبود در فرایند جذب مخاطب به مسجد و تثبیت و رشد علاقه به مسجد و فرهنگ اسلامی در دل کودک منجر خواهد شد.

گفتنی است، یافته‌های این پژوهش در همایش «همایش ملی مسجد و نظم اجتماعی در ایران» ارائه شده، این همایش توسط پژوهشگاه فرهنگ هنر و راتباطات اسفند 1402 برگزار شده است.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تاریخ شهادت امام جعفر صادق(ع) ۱۴۰۳ + زندگینامه و احادیث
  • راه اندازی پایگاه هوشمند سرای بازی کودک در مساجد
  • جشن‌های دهه کرامت در همه مساجد و محله‌های لرستان برگزار می‌شود
  • تعامل بهزیستی با مساجد برای رفع مشکلات معلولان و زنان سرپرست خانوار
  • مسجد پایگاه دین وکانون تقویت اندیشه ناب فرهنگ اسلامی
  • ویژه‌برنامه‌های دهه کرامت در استان فارس اعلام شد
  • استفاده از زندگینامه شهدای بین المللی در کنگره بزرگداشت ۳ هزار شهید سمنان
  • تشییع دو شهید گمنام در ایام شهادت امام صادق (ع) در قم
  • تجربه زیستی از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد/ بستری برای رشد و تعالی خانواده
  • نهضت بازگشت به مساجد، به عنوان مهمترین پایگاه رسیدگی به مشکلات مردم