Web Analytics Made Easy - Statcounter

42 باب مسجد در فارس و 14 کانون فرهنگی هنری مساجد استان فارس به نام و یا القاب مطهر امام سجاد (ع) مزین هستند.

خبرگزاری شبستان - شیراز:

چهارمین امام شیعیان جهان، در روز پنجم شعبان 38 قمری به دنیا آمدند، پدرشان امام حسین (ع) و مادرشان «شهربانو» دختر یزدگرد ساسانی است، از این رو برخی مورخان یک سو از نسب ایشان را ایرانی می دانند، گفته می شود، مادر ایشان در حین وضع حمل از بین می روند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهمترین کنیه ایشان «ابوالحسن» عنوان شده است، البته در منابع تاریخی کنیه های دیگر هم برای ایشان ذکر کرده اند، همانطور که در تاریخ تولد ایشان روزها و حتی سال های مختلفی هم عنوان شده است، اما در این گزارش به مهمترین آن پرداخته می شود، البته برای شهادت ایشان هم 2 روز 12 و 25 محرم نقل قول وجود دارد.

ایشان به علت کثرت سجده و عبادت به «سجاد»، «سیدالساجدین» و «زین العابدین» معروف هستند، این امام همام در 23 سالگی پس از شهادت امام حسین (ع) در واقعه عاشورا، زعامت شیعه را به عهده گرفتند و 34 سال امامت شیعیان را بر عهده داشتند.

ایشان در زمان جنگ کربلا، بنا به مصلحت الهی، بیمار شدند و در این جنگ شرکت نجستند پس از جنگ به همراه اسیران به کوفه و شام منتقل شدند، خطبه های آتشین ایشان در زمان اسارت دست «یزید (لعنت الله علیه)» را رو کرد و جایگاه اهل بیت (ع) را به مردم نمایان ساخت.

ایشان به علت اختناق دوران اموی به صورت دعا پیام خود را می رساندند و دعا های مختلف امام سجاد (ع) در کتابی به نام «صحیفه سجادیه»، برای شیعیان به یادگار باقی مانده است، همچنین «رساله الحقوق» امام سجاد (ع) کتابی است که در آن 50 حق از حقوق خدا و بندگان، مردم و حاکمین، والدین و فرزندان و همچنین همسایگان به یکدیگر، به جا مانده است، دعای سحر ماه مبارک رمضان که به دعای «ابوحمزه ثمالی» معروف بوده و زیارت «امین الله» از ایشان برای شیعیان به یادگار مانده است.

برخی از حق های شمارش شده در «رساله الحقوق»؛ حق خدا، حق نفس، حق زبان، حق نماز، حق صدقه، حق معلم، حق رعیت، حق زن، حق مادر، حق پدر، حق فرزند، حق برادر، حق بنده، حق همنشین، حق همسایه، حق وام ‌خواه، حق خصم بر تو، حق شادکننده تو، حق بدکننده و حق اهل ذمه است.

ایشان همچون امیرالمومنین علی (ع) و سایر ائمه اطهار (ع) توجه ویژه ای به فقرا داشتند و به آنان کمک می کردند، ایشان از لحاظ فضل، علم، عبادت و پرهیزکاری از جمله برترین های جامعه زمان خود بودند به نحوی که کتاب های اهل سنت هم به این موضوع پرداخته و آن را ستوده اند.

مهمترین همسران ایشان «فاطمه (س)» مشهور به «ام عبدالله» دختر امام حسن مجتبی (ع) بود که فرزند آنان امام محمد باقر (ع) است، ایشان فرزندان و همسران دیگری هم داشته اند.

مالک بن انس می گوید: امام زین العابدین (ع) در شبانه روز هزار رکعت نماز به جای می آورند.

در زمان امامت امام سجاد (ع) به واقعه قیام «حره»، قیام «توابین» و قیام «مختار» روی داد که در هر سه این قیام ها امام (ع) حضور نداشتند.

علمای اهل سنت امام سجاد (ع) را دارای علم و جایگاه والا دانسته اند و ایشان را ستوده ‌اند، «محمد بن مسلم زهری»، از تابعین، فقیه و محدث اهل سنت قرن اول و دوم هجری درباره ایشان می‌گوید: «نه هاشمی‌ ای را برتر از او و نه کسی را فقیه ‌تر از او دیدم.»، از «ابو حاتم الاعرج» هم نقل شده که «هاشمی ‌ای برتر از علی بن حسین (ع) ندیدم.»

«شافعی»، پایه‌گذار مذهب شافعی، ایشان را فقیه ‌ترین مردم مدینه دانسته است؛ «جاحظ»، متکلم و ادیب معتزلی در قرن دوم و سوم قمری، نیز درباره امام سجاد (ع) گفته است: «کسی را ندیدم که در فضیلت او شک داشته باشد و یا در مقدم بودن او سخنی گوید.» و «سعید بن مسیب»، از تابعین و از فقهای هفتگانه مدینه، درباره ایشان گفته است: «باورع‌تر از او کسی ندیدم.»

ایشان در محرم سال 95 قمری در حالی که 57 سال از عمر شریف شان می گذشت به دستور «ولید بن عبدالملک (لعنت الله علیه)» به شهادت رسیدند، آرامگاه شریف حضرت امام سجاد (ع) در قبرستان بقیع واقع شده است و در جوار قبر امام حسن مجتبی (ع) قرار دارد، پس از آن قبر امام محمد باقر (ع) و امام صادق (ع) هم در جوار این قبر قرار گرفت و این محل به قبور ائمه بقیع بین شیعیان معروف شد، قبل از روی کار آمدن حکومت آل سعود وهابی، روی قبور ائمه بقیع بارگاهی ایجاد شده بود که وهابیون به بهانه های واهی، آن را تخریب کردند.

 

قطره ای از دریای کلام گهربار امام سجاد (ع)

 

«پسرک من! بر بلا شکیبا باش و به حقوق دیگران تجاوز مکن و کسی را یاری مکن که زیان آن برای تو بیش از سود آن برای اوست.»

(شهیدی، زندگانی علی بن الحسین (ع)، ۱۳۸۵ش، ص۱۶۰)

 

«حق زن این است که بدانی خدای (عزوجل) او را مایه آرامش و انس تو قرار داده و این نعمتی است از خدا بر تو.»

 

«حق خواهنده، دادن بدو بمقدار نیاز است. حق کسی که چیزی از او خواسته شده اینست که اگر داد، از او با سپاس و قدردانی از فضل او، پذیری. و اگر نداد عذر او را قبول کنی.»

(شهیدی، زندگانی علی بن الحسین (ع)، ۱۳۸۵ش، ص ۱۸۷)

 

«حق کسی که به تو بدی کند اینست که بر او ببخشی و اگر دانستی که بخشیدن او بد است، دادخود را از او بگیری، خدای (تبارک و تعالی) گوید بر کسی که بدو ستم رسیده باشد و دادخواهی کند گناهی نیست.»

(شهیدی، زندگانی علی بن الحسین، ۱۳۸۵ش، ص۱۸۷)

امام سجاد (ع) می فرمایند:

«بارالها، چنان کن که از هیبت پدر و مادرم همانسان که از هیبت پادشاه خودکامه، بیمناک باشم و به آنان چون مادری مهربان نیکی کنم و طاعت مرا نسبت به آنان و نیکویی مرا درباره ایشان در نظرم از خواب در چشم خسته شیرین تر کن و از آب خنک در کام تشنه گواراتر، چندان که خرسندی شان را بر خرسندی خود برتری دهم و آرزوشان را بر آرزوی خود مقدم بدارم و نیکویی آنان را، هرچند اندک، درباره خود بسیار شمارم و نیکویی خود را در مورد آنان، هر چند بسیار، اندک انگارم.»

(صحیفه سجادیه، دعای ۲۴، ص۱۵۲)

 

حجت الاسلام «یوسف سلمان زاده»، رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان فارس در رابطه با تعداد مساجد مزین به نام و یا القاب امام سجاد (ع)، گفت: 42 باب مسجد در فارس به نام و یا القاب مطهر امام سجاد (ع) مزین هستند که 14 باب مسجد آن در شیراز قرار دارد.

حجت الاسلام «حسین امیدی»، در رابطه با تعداد کانون های فرهنگی هنری مساجد مزین به نام و یا القاب امام سجاد (ع) هم گفت: 14 باب کانون فرهنگی هنری مساجد در استان فارس به نام و یا القاب حضرت عباس (ع) مزین هستند و از این تعداد 2 کانون فرهنگی هنری مساجد در شیراز قرار دارند، البته برخی کانون ها اسامی خود را با مشتقاتی از نام حضرت گرفته اند که پسوند «محبین» دارند.

مدیر ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد فارس اضافه کرد: 24 باب مسجد در استان فارس به نام و یا القاب ایشان مزین است که میزبان کانون های فرهنگی هنری مساجد هستند که هشت باب آن در شیراز قرار دارد.

 

روز میلاد ایشان در تقویم رسمی کشور، به عنوان روز «جانباز» ثبت شده است، نمایندگی خبرگزاری شبستان در فارس، این روز را به جانبازان سرافراز تبریک می گوید.

گزارش: محسن تورع

 

پایان پیام/130

منبع: شبستان

کلیدواژه: امام زین العابدین ع سید الساجدین امام سجاد امام سجاد ع کانون های مساجد فارس فارس به نام و یا القاب فرهنگی هنری مساجد باب مسجد استان فارس امام سجاد علی بن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۶۷۹۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجربه زیستی از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد/ بستری برای رشد و تعالی خانواده

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مساجد به عنوان‌مهمترین پایگاه اسلامی در جامعه است و نقش مهمی در آموزش، تربیت و ایجاد نزدیکی بین مسلمانان دارند.لازم به ذکر است که همواره در روایات از مساجد به بزرگی یاد شده است و یکی ازرسالت های پیامبر اکرم (ص) پس از دریافت وحی الهی و رسانیدن آن به مردم، ایجاد پایگاهی به نام مسجد بود تا مکانی برای عبادت و تشکیل اجتماعات اسلامی و مردمی باشد. بعد از آن بود که مسلمانان در نماز جماعت که در مساجد برگزار می شد، روح تربیت ونشاط را در جامعه به وضوح مشاهده کردند.

الهه یداللهی (دکتری روان‌شناسی سلامت، دانشگاه تهران) و محبوبه سعیدی (دکتری مهندسی صنایع، دانشگاه علوم و تحقیقات تهران) در مقاله‌ای با عنوان «تجربه زیستی‌ از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد؛ بستری برای رشد و تعالی خانواده و ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی محلات» به این موضوع اشاره می‌کند که جذب کودکان و نوجوانان به مسجد افتخار برای فعالان این عرصه است.

* موانع جذب جوانان و نوجوانان به مسجد

در این پژوهش آمده است که از جمله موانع جذب نوجوانان و جوانان به مسجد و دوری از مکان‌ها و مراکز دینی که مهم‌ترین دلیل بی‌علاقگی به امور مذهبی و انحراف در بین آنها است نداشتن جهان‌بینی مطلوب و فقدان بینش صحیح در این موضوع است.

در ادامه آمده است که بعد از جنگ تحمیلی به خاطر نبود برنامه ریزی درست و بی اعتنایی به مسجد در جذب جوانان ضعیف عمل کرده است. امروزه با تغییر نیازهای نسل جوان و تحول روحیات آن‌ها، نقش بارز مسجد به عنوان کانون تربیت دینی جوانان به روشنی مشخص می گردد. یک نوجوان در قرن بیست و یکم با بحران هویت دینی و فرهنگی روبرو می‌شود و با هجمه فرهنگی بیگانگان دست و پنجه نرم می کند. 

این پژوهشگر می‌نویسد مسجد می‌تواند به روح پرسشگر و کنجکاو جوان پاسخی درخور و متناسب با نیازهایش بدهد و الگوی درستی از دین و فرهنگ ایرانی-اسلامی به او معرفی کند.

* تاثیر محل احداث مساجد بر گرایش جوانان به آن

در ادامه باید گفت مسوولان باید درساخت مساجد تا حد زیادی مداخله کنند و انتخاب محل احداث نقشه ی مورد نظر، امکانات و فضای سبز آن و ... باید اصولی و فکرشده باشد و احداث مسجد در کوچه و پس کوچه ها و با مساحت کم یکی از موارد سوت و کوری آن است و رغبتی در دل جوانان ایجاد نخواهد کرد. مسجد و نمازخانه باید احساسات و خاطره های زیبا و به یاد ماندنی را برای همه به ویژه نوجوانان و جوانان تداعی کند.

باید تدابیری اندیشیده شود که نوجوانان و جوانان، مسجد را محل آرامش‌بخش بدانند تا با انگیزه و علاقه به آن روی آورند

در این راستا باید تدابیری اندیشیده شود که نوجوانان و جوانان، مسجد را محل آرامش‌بخش بدانند تا با انگیزه و علاقه به آن روی آورند. استفاده از  معماری زیبای سنتی ایرانی-اسلامی نیز در فضای مساجد با توجه به روحیه زیباپسند جوانان می تواند احساسات و خاطرات خوشایند را در نوجوانان و جوانان زنده کند و این خود باعث جذب جوانان به سوی مسجد است.

* تاثیر حضور مادران در مساجد و علاقه‌مندی نوجوانان

در این پژوهش آمده است که حضور مادران در مساجد باعث انس فرزندان با مسجد است. این عمل مادران به شکل عملی نشان‌دهنده محوریت دین و اهمیت اجتماعات دینی در زندگی است.

شهید مطهری در این زمینه می نویسد: «بچه را باید در محیط مشوّق‏ نماز خواندن برد. به تجربه ثابت شده است که اگر بچه به مسجد نرود، اگر در جمع نباشد و نماز خواندن جمع را نبیند، به این کار تشویق نمی‌‏شود، چون اصلًا حضور در جمع مشوّق انسان است. آدم بزرگ هم‏ وقتى خودش را در جمع اهل عبادت می‌بیند، روح عبادت بیشترى پیدا مى‏‌کند، بچه که دیگر بیشتر تحت تأثیر است. متأسفانه کم رفتن ما به مساجد و معابد و مجالس دینى و اینکه بچه‌‏ها کمتر در مجالس مذهبى شرکت مى‏‌کنند، سبب مى‌‏شود که اینها از ابتدا رغبت به عبادت پیدا نکنند.»

یدالهی و سعیدی در این مقاله از رویکرد پدیدارشناسی استفاده کرده‌اند تا روشن شود که درک و برداشتِ مادران دربار رضایت‌مندی از استفاده از فضای کار اشتراکی مادر و کودک در مساجد چقدر است و تا چه اندازه موفق شده است بستری برای رشد و تعالی خانواده و ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی محلات با حضور در مساجد است.

* بهترین راه برای حضور مادران و کودکان در مساجد

این گزارش مطرح می‌کند که بهترین راه برای حضور مادران و کودکان این است که خود مسجد نگهداری کودکان در ساعات اقامه نماز را به عهده بگیرد و از تمام ظرفیت خود برای فراهم شدن شرایط این حضور استفاده کند. بهترین روش این است که در ساخت مساجد  فضای بازی و آرامش برای کودکان در نظر گرفته شود.

این گزارش ادامه می‌دهد که با اختصاص دادن بخشی از مساجد به کودکان و مدیریت آن بستر مناسب و جذابی برای مادران و کودکان فراهم خواهد شد و در راستای این مهم بعدها در سن‌های بالاتر نیز با مشارکت نوجوانان و جوانان در مساجد روبرو خواهیم شد.  

بدین‌ترتیب نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که برقراری فضاهای کار اشتراکی مادر و کودک در مساجد به بهبود در فرایند جذب مخاطب به مسجد و تثبیت و رشد علاقه به مسجد و فرهنگ اسلامی در دل کودک منجر خواهد شد.

گفتنی است، یافته‌های این پژوهش در همایش «همایش ملی مسجد و نظم اجتماعی در ایران» ارائه شده، این همایش توسط پژوهشگاه فرهنگ هنر و راتباطات اسفند 1402 برگزار شده است.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تاریخ شهادت امام جعفر صادق(ع) ۱۴۰۳ + زندگینامه و احادیث
  • راه اندازی پایگاه هوشمند سرای بازی کودک در مساجد
  • جشن‌های دهه کرامت در همه مساجد و محله‌های لرستان برگزار می‌شود
  • تعامل بهزیستی با مساجد برای رفع مشکلات معلولان و زنان سرپرست خانوار
  • مسجد پایگاه دین وکانون تقویت اندیشه ناب فرهنگ اسلامی
  • ویژه‌برنامه‌های دهه کرامت در استان فارس اعلام شد
  • استفاده از زندگینامه شهدای بین المللی در کنگره بزرگداشت ۳ هزار شهید سمنان
  • تشییع دو شهید گمنام در ایام شهادت امام صادق (ع) در قم
  • تجربه زیستی از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد/ بستری برای رشد و تعالی خانواده
  • نهضت بازگشت به مساجد، به عنوان مهمترین پایگاه رسیدگی به مشکلات مردم